Taideterapia: miten lievittää stressiä piirtämällä

Jokaiselle ihmiselle on joskus tärkeää saada tunteiden purkamista, mahdollisuus päästä eroon kertyneestä stressistä. Mielenkiintoinen ja tehokas keino tähän on taideterapia. Piirtämisen avulla voi päästä eroon jatkuvista huolista ja lievittää jännitystä rankan työpäivän jälkeen.
Tässä artikkelissa kerromme, kuinka harjoittaa taideterapiaa ja millaista hyötyä tällaista piirtämistä voi olla.

Taideterapia: mitä se on ja miten aloittaa

Ensinnäkin, heitä epäilykset pois. Vaikka et olisi koskaan harrastanut piirtämistä tai ajattelisit, että teet sen huonosti, älä pelkää tarttua värikynään. Älä murehdi piirtämisen oikeellisuudesta, anna itsellesi vapaus. Tärkeintä on sisäinen dialogi. Itse asiassa, vaikka vain värittäisit kuvia värityskirjassa, sekin voi jo tuottaa tarvittavan vaikutuksen. Taideterapiassa, toisin kuin taiteessa, ei ole tärkeintä lopputulos, vaan se, mitä tunnet luodessasi. Taideterapia auttaa ilmaisemaan tunteita, joita voi olla vaikea pukea sanoiksi, ja vapauttaa mieltä kertyneestä jännityksestä.

Älä laita itseäsi rajoihin. Taideterapia on ilman sääntöjä – se ei ole akateemista piirtämistä, vaan tapa päästää irti negatiivisista tunteista purkamalla ne paperille. Piirrä sitä, mitä tunnet. Voit valita minkä tahansa muodon tai teeman, tai vain antaa ajatusten mennä ja piirtää mekaanisesti. Muista, että lopullinen piirros on vain sinun, eikä sitä kukaan muu näe, ellei se ole oma päätöksesi, joten mitään rajoituksia ei tarvita. Taideterapia voi myös olla tehokas keino stressin lievittämiseen ja mielen rauhoittamiseen.

Toiseksi, etsi itsellesi mukava paikka rentoutumiseen. Se voi olla kirjoituspöytä, sohva olohuoneessa, istumatyyny parvekkeella tai jopa penkki rauhallisessa puistossa – sillä ei ole niin väliä, minkä paikan valitset, pääasia on, että tunnet itsesi mukavaksi siinä paikassa. Osta laadukas luonnosvihko tai värityskirja, värikynät, tussit ja huolehdi hyvästä valaistuksesta. Jotta taideterapia todella rentouttaisi, piirustusvälineiden on oltava laadukkaita. Kaiken tulee olla valmiina taideterapiaa varten milloin tahansa. On tärkeää, että työpäivän tai opiskelun jälkeen voit välittömästi siirtyä rentoutumiseen.

Kolmanneksi, varmista, että luovan purkamisen aikana sinua ei häiritä. Älä unohda, että taideterapian tarkoitus on juuri sen terapeuttisuus, mahdollisuus olla yksin ajatustesi kanssa ja antaa tunteiden virrata paperille. Jos joku häiritsee tai kysyy jatkuvasti, se ei tuo kaivattua rauhaa, vaan päinvastoin, tunnet ärsytystä.

Varaa itsellesi hetki aikaa ja ilmoita läheisillesi, ettet ole hetkeen tavoitettavissa. Tämä on erittäin tärkeää, sillä taideterapian aikana kukaan eikä mikään saa häiritä sinua. Jos koet stressiä säännöllisesti, kannattaa tehdä itsehoidosta osa päivittäistä rutiinia.

Neljänneksi, kerää omia töitäsi. Luo kuvagalleria ja täydennä sitä säännöllisesti – näin voit seurata omaa kehitystäsi ja nähdä kokonaiskuvan tunteistasi, niin positiivisista kuin negatiivisista. Ajatuksena on, että ajan myötä negatiiviset piirustukset menettävät merkitystään, ja iloiset kuvat tuovat lohtua vaikeina hetkinä.

Viidenneksi, jaa luomuksiasi. Vaikka taideterapia usein yhdistetään yksin piirtämiseen, ryhmäpiirustus voi olla hyödyllistä. Keskustelu muiden kanssa, joilla on samat kiinnostuksen kohteet ja jotka ovat tarkkaavaisia tunteitasi kohtaan, parantaa mielialaa ja rikastuttaa elämää.

Taideterapia on erityinen tapa, joka auttaa ilmaisemaan ajatuksiasi ja tunteitasi piirtämisen kautta. Itsehoitoa voi hyödyntää tukena vaikeina hetkinä – kun tuntee uupumusta, väsymystä tai mustasukkaisuutta – tai siitä voi tulla osa arkea ja stressiä voi käsitellä luovuuden avulla.

Piirtämällä tunteitasi ja kokemuksiasi tuot esiin sekä vahvuutesi että heikkoutesi. Tämä menetelmä auttaa ymmärtämään ongelmien juurisyitä ja heijastaa henkistä tilaasi paperille – muodon saa se, mitä ei aina osaa ilmaista sanoin. Eikä ole lainkaan väliä, piirrätkö tunnistettavia hahmoja vai pelkkiä raapustuksia. Tärkeintä on prosessin terapeuttinen vaikutus itsessään.